ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

12.04.2011.
Алергогени полен и његов значај у клиничкој пракси

На тему „Алергогени полен и његов значај у клиничкој пракси“ одржано је акредитовано предавање, 12. априла 2011. године, а предавач је Валентина Петровић, дипломирани биолог у Дому здравља Лозница. Организатор је била Подружница Лозница СЛД. Учесници, њих преко 140 лекара и других здравствених радника за које је предавање акредитовано, добили су по 3 екстерне бода. 

Полен је најснажнији природни алерген, а поленова зрна код више од 20% људске популације изазивају алергијске реакције. Предавач, Валентина Петровић је објаснила састав поленовог зрна, величину која се креће најчешће од 10 – 80µ/м, као и да су предуслови да  неку биљку означимо  алергогеном, да се опрашује ветром, да њен полен има алергогена својства и да има велику количину полена.-Овим предавањем упознајемо здравствене раднике са пореклом и карактеристикама полена јер је он узрочник полиноза код великог броја грађана. У нашем Дому здравља постоји аеропалинолошка станица па о резултатима мерења полена свакодневно извештавамо грађане путем медија и сајта. Ови показатељи могу бити од велике помоћи и здравственим радницима у њиховој свакодневној пракси, посебно у отпочињању правовремених терапија алергијских реакција на полене, јер свака биљка има различит алергогени потенцијал – истакла је Валентина Петровић. Нагласила је такође, да је интензивна примена података добијених анализом полена из спора поставила темеље релеативно младе науке – палинологије, чија једна од грана – аеропалинологија проучава полен у атмосфери. Свеукупна истраживања у том правцу имала су за циљ откривање утицаја полена на здравље људи, а посебно се значајним истиче могућност постављања прогноза, што олакшава планирање почетка тарапије или планирање годишњих одмора или других активности грађана осетљивих на полен.-Поленски алергени се већ дуже проучавају, то су у већини случајева протеини, односно гликопротеини чија је биохемијска структура доказана, нумерисани су пре свега према извору, алергогеном потенцијалу, молекуларној тежини и биохемијском саставу. Тако нпр. када су у питању траве, постоји 12 врста група алергена иако траве имају око 30 врста  материја које могу изазвати алергије, док само амброзија има 52 алергогена једињења. Алергогеност зависи и од количине полена који се произведе, па тако нпр. бреза по реси производи 5 милиона поленових зрна, топола – 6, леска – 4 милиона, буква – 170 хиљада, храстови по цвету од 40 – 550 хиљада, боквица – 3 милиона зрна по цвасти, траве 15 – 16 хиљада по цвасти, а амброзија – 5 милијарди поленових зрна по биљци. Негативан утицај на здравље људи, полен сврстава у тзв. природне загађиваче ваздуха – нагласила је Валентина Петровић, биолог.

-Ове недеље имамо умерено високе концентрације полена брезе, тисе и чемпреса. Бреза има велики алергогени потенцијлал, па оне особе које ималу проблем са алергијом требале би да што пре крену са терапијом, да би ублажили симптоме које имају.Бреза је тек почела са цветањем, па се може очекивати у наредном периоду повећање концентрација полена ове биљке, које може умањити само промена времнских услова и појава кише. Зато се особама осетљивим на полен, саветују шетње у овим првим пролећним данима, после кише, али никако у јутарњим сатима када је концентрација полена – посебно у сеоским подручјима – највећа. Истовремено, треба водити рачуна да се и просторије проветравају после тог периода, односно после 10х, како би се избегао полен у ваздуху – савет је Валентине Петровић, која упозорава да у мају почиње цветање  трава, које су такође високо алергогене, а затим следи полен борова, липа, корова…Почетак и завршетак полинације могу током година да варирају зависно од временских прилика, додаје Валентина Петровић, уз напомену да од свих поленских алергија, у 20% случајева кривац су траве, полен дрвећа – 30% (доминирају брезе), док је амброзија одговорна за 50% алергијских реакција. Због тога је изузетно важно постојање бројних палинолошких станица које прате кретање полена алергогених биљака, у Европи посебно добро организованих, са базом података у Бечу. И лозничка палинолошка станица у Дому здравља прослеђује податке у Београд, у Агенцију за заштиту животне средине, а затим се подаци скупљају у Бечу. Концентрација полена се одређује за један дан, дефинише за недељу, декаду, месец, сезону и целу годину, за сваку биљну врсту појединачно, односно за све биљке које продукују алергени полен. Од 250 000 биљака које ослобађају полен само је 100 алергогених и на срећу, не припадају све подручју Србије – закључила је Валентина Петровић, биолог.

 


.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com