ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

17.06.2011.
Летње инфекције дигестивног тракта

У организацији Подружнице Лозница Српског лекарског друштва, 17.6.2011. године, у сали Здравственог центра Лозница, одржано је поновљено акредитовано стручно предавање за лекаре и остале здравствене раднике на тему “Летње инфекције дигестивног тракта”. Предавач је др Бранко Мрђен, специјалиста инфектолог, а учесници су добили по 3 екстерна бода. Предавање је привукло велики број учесника (130).

-Цревне инфекције се могу јавити у свим годишњим периодима, али су углавном више присутне лети због специфичних климатских услова. Високе температуре погодују развоју микроорганизама, отежано је чување хране, чешће се у исхрани користи свеже воће и поврће, па уколико се не придржавамо неоходних хигијенских мера, није лако избећи цревне инфекције. Ипак, ове инфекције нису ретке ни у другим периодима, који обилује прославама уз богату трпезу. Зато, ово предавање има за циљ да укаже на значај подизања здравствене културе и опште свести о значају превенције цревних инфекција, јер се и у овом случају потврђује да је превенција најјефтинија и најефикаснија мера у медицини – нагласио је доктор Мрђен.

Део предавања је искоришћен да се истакне диференцијална дијагноза група цревних инфекција, да се укаже на специфичности на основу којих се лако могу разликовати интоксикације, салмонелозе, шигелозе, вирусне инфекције.

Говорећи о врстама цревних инфекција, доктор Мрђен је истакао да су током лета најчешће инфекције цревног тракта последица тровања храном. – Један од разлога може бити тровање изазвано клицом стафилококус ауреус, коју сви носимо на кожи, у гуши или носу. Уколико особе које се баве припремом хране пренесу клице на намирнице, и оне се ту размноже, лако може доћи до тровања храном.  Други узрок тровања, може бити бактерија из групе салмонела и шигела, због неправилног руковања намирницама, недовољне термичке обраде и неадекватног чувања хране, што може изазвати и масовна тровања храном. Не треба заборавити током лета честе вирусне инфекције, посебно код особа које се враћају из приморских крајева, најчешће са боловима у трбуху, дијарејом, повраћањем и температуром. Иако те промене кратко трају, брзо се санирају и без последица, ипак покваре део годишњег одмора, па је и ту нагласак на предузимању превентивних мера. Ту се најпре подразумева спровођење личне хигијене, употреба флаширане воде, добро опраног воћа и поврћа и правилно руковање намирницама током припреме и чувања хране – нагласио је доктор Бранко Мрђен.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com