ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

17.01.2012.
Кардиолошки преглед деце спортиста

Дана 17.01.2012. године  у сали за едукацију лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“ у организацији лозничке Подружнице СЛД, одржано је акредитовано предавање за лекаре и здравствене раднике на тему „Значај кардиолошког прегледа деце спортиста.  Предавач је био др Мирко Мрђен, педијатар – кардиолог Дечијег одељења Опште болнице Лозница, коме је присуствовало преко 100 заинтересованих учесника из Лознице, Бање Ковиљаче, Малог Зворника и Крупња.

На почетку предавања, др Мрђен је истакао да спорт сам по себи делује благотворно на развој организма али и смањује ризик настанка исхемијске болести срца, хипертензије, атеросклерозе и на тај начин смањује морталитет. Међутим, у условима постојања кардиоваскуларних обољења код деце, бављење спортом може да има фаталне последице. С друге стране деца спортисти, некада имају безазлене тегобе које забрињавају родитеље или тренере. Зато је неопходан квалитетан скрининг лекарски преглед сваког детета које жели да се укључи у спортску активност. Нажалост, осим у већим градовима, у већини места у Србији не постоје ординације спортске медицине где се могу квалитетно обављати прегледи деце спортиста. Углавном децу спортисте или нико не прегледа или се прегледи обављају неадекватно. Др Мрђен је поменуо неславнун праксу да се прегледи спортиста своде на аускултацију или чак само на формалну оверу спортске књижице. Закон о спорту је углавном неприменљив и нејасан.Главни циљ прегледа младих спортиста је да се избегне изненадна смрт на тренингу или спортском терену. Повремено медији објаве трагичну вест да је неки млади спортиста умро изненада умро током утакмице. Др Мрђен је споменуо трагичан случај смрти шестанестогодишњег америчког кошаркаша, који је умро непосредно након што је постигао победнички кош за свој тим. Другог младог спортисту, осамнаестогодишњег пливача,  је од сигурне смрти спасао уређај за дефибрилацију срца који је постојао у оквиру базенског комплекса.

Минимум за  преглед детета које се бави спортом су:  добро узета анамнеза, аускултација срца и плућа, мерење крвног притиска и обавезно ЕКГ. То је законска обавеза, која се у већини спотских клубова у Лозници а и широм Србије не поштује. Добро узета анамнеза подразумева податке о томе да ли дете има тегобе: бол у грудима, несвестица, неуобичајено замарање при физичком напору, палпитације. Веома је важан податак да ли је у породици било случајева изненадне смрти код особа млађих од 40 година.

Др Мрђен је истакао да су, код деце која се баве напорнијим спортовима са већим бројем дужих тренинга неопходан допунски преглед код кардиолога, који обухватају ултразвучни преглед срца и тест физичког оптерећења 1-2 пута годишње. Ултразвучним прегледом се могу открити структурни поремећаји на срцу а такође и пратити ефекат спортских активности на срце.  Тест оптерећења омогућава да се открију неки поремећаји срчаног ритма који се јављају приликом физичке активности.У завршном делу предавања др Мрђен је изнео неколико примера из сопствене кардиолошке праксе. Навео је случај седамнаестогодишњег младића код кога је откривена хипертрофична кардиомиопатиј. Дечак је имао тегобе, а активно је тренирао фудбал у локалном клубу. Никада није адекватно прегледан и могао је да умре на спортском терену.

Доктор Мрђен је апеловао на спортске раднике да озбиљно схвате значај правилног лекарског прегледа младих спортиста, а и на своје колеге да не оверавају олако спортске књижице. Само на тај начин се могу избећи трагичне последице. На крају предавања, докрор Мрђен је подсетио своје колеге да је преглед спортиста ванстандардна медицинска услуга која се наплаћује, али је истакао да цена прегледа треба да буде прихватљива за све: родитеље, спорстке клубове, лекаре и здравствену установу.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com