ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

20.04.2012.
Бенигни тумори – цисте јајника

Лознички доктор Жељко Павловић, специјалиста гинекологије и акушерства је 19.4.2012. у Лозници одржао стручно акредитовано предавање о цистама на јајнику. Поред колега гинеколога предавању су присуствовали и други заинтересовани лекари и здравствени радници.

Прво је колеге и остале заинтересоване здравствене раднике подсетио на грађу и облик јајника: јајници су парни органи смештени поред материце. Облика ораха, димензија око 35x25x20 мм. Они имају репродуктивну и ендокрину функцију. Од пубертета се скоро у сваком циклусу на једном или другом јајнику ствара јајна ћелија, процес који траје до менопаузе. Фоликул је структура лоптастог облика, испуње светложутом течношћу у којој се налази јајна ћелија. Фоликул достиже приближно 20 мм у средини циклуса, када пуца и ослобађа се јајна ћелија спремна за оплодњу. То је овулација.Доктор Павловић је истакао да се цисте могу јавити у сваком животном добу, али су најчешће у генеративном периоду, и да су углавном бенигне и функционалне. Функционалне или фоликулинске цисте настају када фоликул не прсне него настави да расте. Цисте жутог тела, које настају када жуто тело не нестане са почетком менструације него настави да расте. Хеморагичне, настају када се у унутрашњости појави крварење. Дермоидна настаје од герминативног епитела. Могу достићи веће димензије и склоне су упалама. Ендометриоидне као манифестација ендометриозе. Цистаденоми настали од строме оваријума.

Део предавања се односио на факторе ризика за настанак цисти су: претходне цисте, ирегуларни циклуси, рана менарха, стерилитет. Орални хормонски контрацептиви смањују ризик од појаве фоликулинских цисти, иако постоје бројне предрасуде о оралним контрацептивима.Када се ради о симптом их има, мора се истаћи да често нема па се откривају при рутинском прегледу, ако их има обично су: бол у карлици, бол приликом сексуалних односа, бол приликом мокрења и дефекације, мука, повраћање (перитонеални надражај), вагинални бол и тачкасто крварење, ирегуларне менструације, торзија цисте, што захтева ургентну операцију, крварење у абдомен где пуцање цисте може довести до лезије крвног суда, тада је такође потребна хитна операција. Дијагноза: ултразвучни, бимануелни преглед, ЦАТ, МРИ, ЦА 125. Третман: праћење неколико циклуса, што посебно важи за функционалне цисте, затим оперативни третман који се може извршити класичним путем лапаратомијом или лапараскопским начином. 

Закључак предавања је да цисте јајника могу бити сасвим асимптоматске, али понекад изазивају тегобе које захтевају хитан оперативни захват. Такође могу малигно алтерисати, те је препорука да жене посебно у репродуктивном периоду једном годишње посете гинеколога ради детаљног прегледа.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com