ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

23.04.2012.
Савремени принципи лечења карцинома грлића материце

Веома занимљиво и веома илустровано стручно предавање на тему „Савремени принципи лечења карцинома грлића материце“ извео је 23.04.2012. у Лозници, прим. др Миодраг Ђаковић, гинеколог-акушер и уролог по струци са Института за онкологију и радиологију Србије, Београд. Прим. др Ђаковић је веома познат стручној јавности Лознице јер је редован члан конзилијума који једном месечно заседа у Лозници.

Прим. др Ђаковић је изнео да према подацима СЗО карцином грлића материце представља други по учесталости и трећи по смртности од малигних тумора у женској популацији на глобалном нивоу. Око 274.000 жена годишње умре због рака грлића материце, и то 83% у земљама у развоју. Жене старије од 35 година чине 80-90% оболелих. Према проценама, очекује се да ће у 2020. години оболети милион жена у свету.

Србија је једна од земаља са највећом инциденцом цервикалног канцера у Европи, чак три пута већом од земаља Европске уније. Рак грлића материце је један од најчешћих малигних тумора женске популације у Србији. По учесталости се налази на трећем месту иза карцинома дојке и малигних тумора дебелог црева и ректума.

Неопходан фактор за развој овог канцера је ХПВ, али и не довољан узрочник, доказано је у бројним студијама. Постоје бројни фактори ризика за развој ове болести, рано започињање сексуалних односа, бројни сексуални партнери, односи са особом која има ХПВ инфекцију, у анамнези сексуално трансмисивне инфекције, пушачи, одсуство нормалног имуног одговора (код ХИВ инфекције), интраутерина изложеност са хормонима, жене којима никад није урађен Папаниколау тест, тешке за праћење, млађе од 30 година.

Познато је да ако се открије у раној фази рак је излечив у 95%, дакле може се спречити. Редовним гинеколошким прегледима, спровођењем програма организованог скрининга, који је предвиђен за  жене старости од 25 до 69 година! и програмом вакцинације против ХПВ инфекције, имају највећи значај у превенцији ове болести. Још увек нема консезуса око примене вакцине, али ће њена примена направити велики помак у превенцији, али ће и када до тога дође, редовни и превентивни прегледи код гинеколога остати и даље неприкосновена мера раног откривања и ефикасног лечења. Лечење је веома успешно и најважнији циљ Националног програма је смањење инциденце и смртности жене од рака гралића материце у Србији.

Карцином грлића материце захтева дијагностичке процедуре које подразумевају: ПАП тест, колпоскопски преглед, биопсију, киретажу цервикалног канала, конизациа и ХПВ типизација. Одређивање стадијума карцинома грлића материце врши се према ФИГО критеријумима, а терапија зависи од стадијума болести. У хируршкој терапији карцинома грлића материце ради се конизација, ампутација грлића, класична хистеректомија, радикална хистеректомија, нерв поштедне операције, као и операције са покушајем очувања фертилитета.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com