ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

30.04.2012.
Уринарне инфекције код деце

Стручно предавање у организацији Подружнице СЛД Лозница „Карактеристике инфекција мокраћниих путева код деце“ је одржано дана 30.04.2012. у сали општине Љубовија и 2.октобра у Лозници. Предавач је била доктор Милена Филиповић, педијатар и начелник Диспанзера за децу и омладину Дома здравља Лозница.

На самом почетку су учесници стручног састанка упознати са раширености и етиологијом инфекција мокраћних путева, уринарног тракта, у дечјем узрасту, који су то најчешће микроорганизми који се појављују као узрочници.  Уринарне инфекције обухватају различита клиничка стања у којима унутар мокраћних путева долази до раста и размножавања микроорганизама. Може да се јави као сигнификантна бактериурија,  сумњива инфекција, загађење  и асимптоматска или прикривена бактериурија.

Доктор Филиповић је изнела најчешћу етиологију: узрочници су Грам негативни микроорганизми: E.colli у 80 - 90% првих инфекција,  Proteus  у 30% дечака са циститисом, Stafilococcus сапрофит u 30% адолесцената, Enterococus, Pseudomonas, Stapfilococus, Hemopfilus, и ретки узрочници Chlamidia, Micobacterium TBC, вируси, гљивице, паразити. Изнети су фактори који потпомажу развоју ИУТ (инфекције уринарног тракта), затим су упознати са дијагностиком и терапијом. У општој педијатријској пракси је нађено: 0, 31% код жена и 0, 17% код мушкараца има годишње бар једну ИУТ, а у узрасту од 7 година 7, 8% код женских и 1, 6% код мушких особа.

Најчешће се дешавају у првој години и педијатар има велику одговорностда то на време открије и лечи. Најважнија препорука је да се лечење почиње одмах, јер су последице нелечене или недовољно дуго лечене инфекције мокраћних путева веома озбиљне.  За развој уринарне инфекције одговорни су инфективни агенси и помажући чиниоци предиспозиције домаћина: малформације мокраћних путева, ВУР – у 30 - 40%, опструкција у 10%,  дисфункција доњих мокраћних путева, рецептори на уроепителним ћелијама, анатомске карактеристике уретре код девојчица, поремећаји периуретралне флоре, дисфункције имуноглобулина (ИгА), метаболички (ДМ, недостатак витамина А) и уретрална катетеризација.

Мере и поступци у дијагностици су веома важни, а презентован је и протокол за испитивање деце са ИУТ. Кључне препоруке: најчешће инфекције код деце после респираторних, то су најчешће бактеријске инфекције. Могу оставити трајна оштећења бубрега и нарочито ако се ради о:  А. Акутном пијелонефритису,  Б. Рани узраст детета – прва година,  Ц. Честе инфекције, А + б + ц = малформације мокраћних путева по типу опструктивни аномалија и/или ВУР. Касно лечење је већи ризик за трајно оштећење бубрега,  висока температура је главни знак ИУТ горњег дела уринарног тракта пијелонефритис.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com