ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

22.01.2013.
3Д/4Д ултразвук у гинекологији и акушерству

Серију стручних предавања у 2013. години, Подружница СЛД у Лозници је започела са презентацијом др Зорана Добросављевића, гинеколога-акушера из ординације Деметра. Тема је била 3Д и 4Д ултразвук у гинекологији и акушерству а привукла је пажњу и локалних медија и великог броја колега.

Циљ предавања је да се колеге лекари и други здравствени радници упознају  са користима за пацијенте, приказ утеруса и дијагностиковати аномалије утеруса, бенигни и малигни тумори, а највећа примена 3Д и 4Д ултразвука је свакако у праћењу трудноће и приказу различитих структура фетуса.

Развојем компјутерских технологија и могућности брже обраде података уназад десетак година омогућен је развој волумног или вишедимензионалног приказа ултразвучне слике – 3Д. Волумни приказ омогућије визуализацију тродимензионалних анимираних слика које су приказане дводимензионално на монитору у три равни, сагиталној, трансверзалној и короналној изјавио је др Добросављевић. Напредак у производњи ултразвучних сонди и ултразвучних апарата омогућује волумни или тродимензионални приказ у реалном времену, такозвани 4Д ултразвук , уз могућност обраде великог броја волумних приказа у секунди. Квалитет 3Д и 4Д приказа зависи од квалитета 2Д приказа па је стога пре волумног снимања потребно подесити апарат како би се добио најбољи 2Д приказ.

Примена тродимензионалног ултразвука је многострука и укључује могућност да се цео преглед спроведе користећи неколико добијених волумних приказа, који садрже огроман број пресека у све три равни, што само по себи знатно скраћује преглед. Могућност да се волумни приказ сачува у меморији апарата и касније користи накнадно за анализу било ког приказа из X,Y или З равни даје му знатну предност у односу на стандардни 2Д приказ. Највећа примена 3Д и 4Д ултразвука је свакако у праћењу трудноће и приказу различитих структура фетуса. Посебно би се могло истаћи сагледавање структура феталног лица, структура можданог ткива, феталног срца са различитим техникама приказивања, посебно развијених последњих неколико година.

Не мањи значај 3Д ултразвука је и у приказу феталног скелета, посебно кичменог стуба и екстремитета, као и васкуларних структура.

У гинекологији употребом 3Д/4Д вагиналних сонди могуће је добити волумни приказ утеруса и дијагностиковати аномалије утеруса и патологију кавума и ендометријума (полипи и субмукозни миоми). У инфертилитету коришћењем контраста и 3Д приказом може се приказати проходност јајовда. Волумним приказом могу се јасније видети бенигни и малигни тумори унутрашњих гениталних органа као и њихова васкуларизација.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com