ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

19.02.2013.
Ургентна стања у ОРЛ

Докторка Љиљана Тешић Видовић, специјалиста оторинола-ринголог, је 19.02.2013. у сали за едукацију СЛД Лозница одржала акредитовано стручно предавање на тему „Ургентна стања у ОРЛ“.  Хитне интервенције у ОРЛ долазе, углавном у обзир, када пацијенту прети  угушење, искрварење, или проширена инфекција у предео врата или ендокранијум, навела је др Тешић Видовић.

Крварења могу бити дифузна из ткива (нпр после неких операција - тонзилектомије) или локално након директних повреда артерија или вена после операција на врату, лицу, носу, фаринксу и ларинксу. Након тонзилектомије, дифузно крварење представља опасност или повреду артерија: а. lingualis  или а. pharynguce. Препорука је да се прво примени локално средство које поспешује коагулацију или привремена компресија ране. Потом се ради лигатура крвног суда, шав непчаних лукова. Ако то не помогне, ради се подвезивање односних артерија на врату. Код тешких крварења из носа насталих због хипертензије, разних стања везаних за коагулопатије, повреде, туморе носа ради се тампонада носа, која мозе бити предња и задња тампонада.

Када је гушење у питању, оно може настати због различитих патолошких процеса. То се односи на:  флегмоне и едеме језика; едеме фаринкса и ларинкса; едеме субглотичног простора код деце; страна тела у ларинксу и трахеји.  Када дође до опструкције горњих дисајних путева и респираторне инсуфицијенције са одсуством спонтаног дисања потребно је урадити трахеотомију. Трахеотомија је хируршка метода отварања душника у вратном делу ради обезбеђења дисања. Може бити ургентна (на сваком месту и изводи се приручним средствима) и хируршка (изводи се у операционим салама).

Код мале деце опструкција је често едемска са претећим угушењем и изводи се интубација, јер се очекује побољшање на интензивну конзервативну терапију у току од неколико дана. При покушају интубације код деце, неопходно је бити спреман на трахеотомију, каже др Тешић Видовић.

Страна тела једњака настају због промена у зидовима једњака као што су стенозе, дивертикулуми и тумори или због природе, величине и облика страног тела. Најчешће настају у првом физиолошком сужењу и то су болуси хране са хрскавицом и кости или без њих, делови зубних протеза, а код деце играчке и метални новац. Екстракција је у ригидној езофагоскопији у општој анестезији. Страно тело, уколико екстракција није могућа, не сме насилно да се прогурава у желудац, каже др Љиљана Тешић Видовић.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com