ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

21.03.2013.
Хипертензија код деце

Како изјављује др Мирко Мрђен, лознички педијатар супспецијалиста кариологије, на стручном предавању за лекаре и здравствене раднике, 21. марта 2013.г.у Лозници,  хипертензија код деце је све чешће обољење и постоји уколико су просечни систолни и/или дијастолни крвни притисак већи или једнак 95. перцентила за пол, узраст и телесну висину израчунати из најмање три мерења у размаку од неколико дана или недеља.

Код деце је, по речима др Мрђена, предоминантна секундарна хипертензија, али је у порасту и есенцијална хипертензија, нарочито код гојазних. Најчешћи узроци хипертензије код новорођенчади и одојчади су срчане мане (коарктација аорте), тромбоза или емболија реналне артерије, ренална венска тромбоза, конгениталне аномалије бубрега. Код старије деце чест узрок су ренопаренхимске болести, стеноза реналне артерије и ендокрина обољења, а код адолесцената есенцијална хипертензија и хипертензија „белог мантила“. За постављање дијагнозе кључно је правилно мерење крвног притиска. Неопходно је да балон манжетне на апарату буду адекватних димензија за узраст детета. Пре мерења неопходно је одредити перцентил телесне висине детета из стандардних графикона. Потом одредити 90-ти., 95-ти и 99-ти перцентил систолног и дијастолног крвног притиска и упоредити их с измереним вредностима. Крвни притисак <90. пецентила је нормалан, између 90. и 95. перцентила је предхипертензија, а изнад 95. перцентила може да означава хипертензију.

Крвни притисак у распону од 95.-99. перцентила је хипертензија I степена и захтева контролна мерења, а притисак већи од 99. перцентила је хипертензија II степена и захтева евалуацију. Есенцијална хипертензија је често удружена са тзв. метаболичким синдромом (гојазношћу, абнормалним лаб. налазима холестерола и триглицерида у серуму и абнормалном толеранцијом глукозе).

Детаљна анамнеза и преглед су кључ дијагнозе. Рутинско лабораторијско испитивање обухвата преглед крвне слике, урина, уринокултуру, процену бубрежне функције, ултразвучни преглед бубрега и уротракта, ЕКГ и преглед очног дна. Код есенцијалне хипертензије урадити липидни профил као и ехокардиограм, а код хипертензије „белог мантила“ 24-часовни Холтер мониторинг притиска. Код сумње на ренопаренхимску, реноваскуларну или хипертензију ендокриног порекла неопходно је упућивање детета одговарајућим специјалистима. Треба трагати за оштећењима циљних органа (хипертрофија леве коморе, ретинопатија итд.), па су неопходни ехокардиографија и офталмолошко праћење.

Нефармаколошка терапија подразумева смањење прекомерне телесне масе, физичку активност, смањење уноса соли и засићених масти.  Индикације за фармаколошку терапију су: симптоматска хипертензија, секундарна хипертензија, постојање оштећења циљних органа, дијабетес, хипертензија која није регулисана нефармаколошким мерама. Најчешће се користе инхибитори АЦЕ и бета блокатори, по потреби и други. Терапија се започиње најмањом прпорученом дозом и повећава се до постизања циља. По потреби се додаје други лек, различитог механизма деловања. Циљ терапије је да се крвни притисак смањи испод 90. перцентила код примарне хипертензије а испод 90. перцентила код оштећења циљних органа, хроничних болести бубрега или дијабетеса. Хипертензивна криза захтева ургентну интравенску терапију са циљем да се крвни притисак смањи за 25% за првих 8 сати а да се нормализује у току 24 сата.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com