ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

24.10.2013.
Респираторне инфекције деце

Због најраспрострањенијих обољења дечијег узраста – респираторних инфекција одржано је акредитовано предавања за запослене у Дому здравља и Општој болници у Лозници. Предавач је др Милена Филиповоћ, педијатар и начелница Службе за заштиту деце и омладине у ДЗ.

Етиолошки су изазвана вирусима 69%, бактеријска 3,5% и неутврђена 27,5%. Чешћа су зими због хладноће, слабљења имунитета зими, близак контакт са већим бројем људи. Акутна вирусна обољења горњих дисајних путева је често праћена са пурулентним ринитисом, а не захтева терапију антибиоптицима. Акутни отитис медија се препознаје по локалном болу, иритацији, праћена је високом телесном температуром, дијарејом. Узрочници су најчешће бактерија стрептококус пнеумоније, хемофилус инфлуенце. Потребна је терапија антибиотицима десет дана. Акутни синузитис је честа компликација инфекција горњих дисајних путева.

Фарингитис узрокован Бета хемолитичним стрептококом из групе А, најчешћи је у зимским месецима код деце у узрасту од три године. Извор инфекције је особа са нелеченим акутним фарингитисом, а клицоноше нису извор инфекције. Дијагноза се поставља позитивним налазом из бриса ждрела. Обавезна је терапија 10 дана антибиотицима.

Пнеумонија је честа и потенцијално тешка инфекција од које обољевају деца у целом свету. На основу узраста детета се може са поузданом прецизношћу одредити изазивач пнеумоније. Код мале деце су вируси чешћи изазивачи пнеумоније, а код новорођенчади су бактеријски узрочници стрептококус из групе Б и грам негативни бацили.

У узрасту од 3 недеље до 3 месеца значајан узрочник је бактерија Chlamydia trachomatis.

Од 4 месеца до 2 године је најчешћи узрочник пнеумоније хемофилус и пнеумокок.

Код деце узраста од 2 године до 5 година најчешћи узрочник је хемофилус. Деца старија од 5 година – узрочник пнеумоније је микоплазма пнеумоније. Код имунодефицијентне деце најчешћи узрочници су стафилокок, вируси, гљивице.

Клиничка слика: фебрилност већа од 38,5 °C, фреквенца дисања већа од 50 удаха у минути, увлачење меких ткива грудног коша, визинг. Индикације за пријем детета на болничко лечење: сатурација оксихемоглобина мања или једнака 92%, цијаноза; фреквеција дисања већа од 70/минут; знаци отежаног дисања; повремена апнеја, експираторно јечање; одбијање хране; неспособност породице да адекватно негује дете.

Терапија – опште мере, деца која имају сатурацију оксихемоглобина мања или једнака 92% треба да добију кисеоник; антипиретика и аналгетика, мировање, антибиотска терапија (пер ос или интрамускуларна). Компликације – ако је дете фебрилно и лошег општег стања и 48 часова после пријема, неопходно је испитати да ли су настале компликације пнеумоније.

 

 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com