ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

13.03.2014.
Акутна тровања код деце

Др Мирко Мрђен, педијатар Опште болнице у Лозници, је одржао 13.03.2014. стручно предавање о акутним тровањима код деце. Тровања код деце су честа и могу да настану уношењем премо дигестивног тракта, удисањем,  уношењем преко коже и слузокоже. Тровања могу бити акцидентална  и најчешћа су код мање деце а узрочници су углавном лекови које користе родитељи и хемијски препарати у домаћинству. Код адолесцената најчешћи вид тровања су покушај самоубиства и злоупотреба алкохола.

Јатрогена тровања и насилна тровања су ређа али треба обратити пажњу и на ту могућност. У већини случајева дијагноза се поставља на основу добро узете анамнезе, углавном хетероанамнезе. Околности под којима је болесник нађен су од огромног значаја: нпр. дете поред празне бочице са леком. Уколико анамнеза недостаје, на акутна тровања треба мислити када се нагло настала клиничка слика не може објаснити. Најзначајнији општи симптоми и знаци који указују на тровање су: поспаност или кома, конвулзије, убрзано дисање, тахикардија, узнемиреност, хипотензија, аритмије, неуобичајено понашање детета, обостране промене димензије зеница. Ако је у питању тровање лековима покушати да се утврди коју количину лека је дете унело. Ако унета количина није позната лекар треба да поступа као да је унета највећа могућа доза.

Специфични симптоми код тровања парацетамолом су поспаност и конфузија, жутица и акутна инсуфицијенција јетре. Код тровања антихоли-нергицима знаци су мидријаза, сува уста, халуцинације, мишићни грчави, тахикардија а код тровања органофосфатима и неким печуркама тзв. СЛУД синдром (саливација, лакримација, уринирање, дијареја), брадикардија, конвулзије и кома. За тровање регланом карактеристичан је неуролептички синдром, салицилатима хипервентилација а тешким металима атаксија.

Ако код тровања постоји затајивање виталних функција приступа се реанимацији по АБЦД принципу (ваздушни путеви, дисање, циркулација, дисфункција ЦНС). Обезбедити интравенску линију. Изазивање повраћања је контраиндиковано код тровања корозивним материјама. Деконтаминација дигестивног тракта се обавља гастричном лаважом, адсорбентима и пургативима. Од адсорбената највише се користи медицински угаљ. Специфична терапија се углавном спроводи интрахоспитално.

Код тровања опијатима треба применити налоксон, а код тровања органофосфатима индикована је примена атропина. Антидот код тровања флуоридима примена препарата калцијума интравенски а код тровања трицикличним антидепресивима примењује се натријум бикарбонат.  Код тровања корозивним средствима прва помоћ се обезбеђује испирањем коже и слузокоже водом а обуставити перорално уношење течности или хране. Код тровања угљенмоксидом применити хитну оксигенотерапију чистим кисеоником. Парентерални унос течности треба да одговара физиолошким потребама организма. Пацијент се мора адекватно транспортовати у установу са могућношћу интензивне терапије.

Др Мирко Мрђен је нагласио у свом предавању да у ВМА постоји Национални центар за контролу тровања где се, телефонским путем, могу добити све информације и савети у вези са тровањем специфичним отровима и правилним поступком са пацијентом на телефон 011/360-8440.


 

.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com