ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

09.10.2014.
Екологија комараца као вектора заразних болести


Проблем комараца према човеку је у њиховој бројности и немогућности одбране од њих, истакла је Валентина Петровић, дипл. биолог, на стручном акредитованом предавању одржаном 9.10.2014. у сали СЛД Лозница.

Борба против комараца није усмерена на смањење бројности комараца искључиво због нелагодности коју људи трпе као последицу њихових убода и њихове присутности, већ ради очувања здравља.

Својим деловањем на човека или животињу комарци, молестанти (lat. moleste - досађивати), осим што узрокују непријатност зујањем, на местима убода узрокују и јак свраб који је повезан са алергијским реакцијама у кожи. На тај начин комарци нарушавају мир и здравље људи, а у ширем смислу ометају човека при свакодневним активностима, рекреацији и боравку у природи.

Када се у обзир узме и векторска улога комараца као потенцијалних преносиоца различитих болести (маларија, жута грозница, денга грозница, енцефалитис и др), не чуди зашто су комарци предмет истраживања многих биолога и епидемиолога и једна од највише истраживаних група инсеката истакла је Валентина.

У 2003. години, у свету је од маларије умрло 2.400.000 људи, а West Nile Virus вирус Западног Нила(WNV)  последњих година прети Европи. Потенцијални преносиоци инфекције вируса Западног Нила (WNV) су врсте: Aedesvexans, Aedes albopictus , Ochlerotatussticticus иCulexpipiens, све присутне у Србији.

Aedes albopictus (тиграсти комарац) је првобитно тропска и субтропска врста југоисточне Азије, а шири се светом од краја 1970.-тих. Назив "тиграсти комарац" је добио по белим пругицама које има по телу и ногама. Због климатских промена и велике саобраћајне повезаности савременог света, данас је распрострањен на свим континентима. Најчешћи начин преноса у нова подручја је у аутомобилским гумама у које комарац полаже јајашца. У Европи је забележен први пут 1979. године у Албанији. Тиграсти комарац је биолошки и здравствено врло значајна врста комараца. Изузетно је прилагодљив новим условима. Према обичном комарцу је изразито агресиван и потискује га са простора у којима се појави. За разлику од обичног комарца који је активан ноћу, тиграсти комарац је врло агресивна, дневно активна врста, а напада током целог дана. Са здравственог становишта је важан због способности преношења различитих арбовируса попут узрочника болести  грознице Западног Нила, жуте грознице, денге и других узрочника болести. Климатске промене у виду повећања просечних вредности температуре и промене количине падавина увелико утичу на појаву и ширење комараца, преносника болести, из тропских и суптропских подручја према умереном појасу, па и опасност ширења тропских болести, које ти комарци преносе.

Процењује се да свако повећање температуре ваздуха за 0,1 степен Целзијуса шири станиште комараца и до 150 километара у правцу северне географске ширине земљине кугле. У Европи су већ забележене аутохтоне епидемије чикунгуња грознице у Француској и Италији 2007. г и 2010. г и денге у Француској и Хрватској на Пељешцу (обе 2010. г), У лето 2012. године први пут је регистрована епидемија инфекције вирусом Западног Нила (ВЗН-ом) у Србији са 44 лабораторијски потврђена случаја и шест смтрних случајева, из чега следи реална опасност да се ове болести одомаће у Европи, уколико се не предузму превентивне мере у пуном обиму каже Валентина Петровић, дипл.биолог..........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com