ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

18.06.2015.
Синдом лимфаденопатије

Лимфаденопатија представља увећање лимфних чворова. Код здравих особа једино се палпирају ингвинални лимфни чворови и обично су величине од 0,5 до 2 цм. На другим местима у организму мањи лимфни чворови могу бити присутни после прележане инфекције. Увећани лимфни чворови се откривају палпацијом, а они који нису доступни палпацији (нпр. медијастинални, абдоминални) могу се открити рентгенски, ултрасонографијом, компјутеризо-ваном томографијом и другим методама визуелизације изјавио је др Бранко Мрђен, инфектолог из Опште болнице Лозница на стручном предавању одржаном 18.06.2015. у СЛД Подружница Лозница.Увећање лимфних чворова је често и може бити проузроковано: Порастом броја  бенигних лимфоцита и макрофага у току одговора на антигену стимулацију, инфилтрацијом инфламаторним ћелијама у инфекцијама лимфних чворова (лимфаденитис), пролифераци-јом малигних лимфоцита и макрофага in situ, инфилтрацијом лимфних чворова метастатским малигним ћелијама, инфилтрацијом лимфних чворова у болестима праћеним нагомилавањем липида. Лимфаденопатија прати многе инфективне болести: вирусне, бактеријске, паразитне и гљивичне, као и неинфективна обољења: имунолошке болести, малигне болести, ендокрине болести, липидозе и др.

Лимфаденопатија је често асимптоматска, али може бити праћена и боловима, нарочито уколико лимфни чвор брзо расте. Приликом физикалног прегледа треба обратити пажњу на старост болесника, физикалне карактеристике лимфног чвора, локализацију увећаног лимфног чвора, клиничке околности удружене са лимфаденопатијом. У 80% болесника млађих од 30 година лимфаденопатија је бенигна, а у болесника старијих од 50 година бенигна је само у 40% случајева. Према распореду увећаних лимфних чворова лимфаденопатија може бити локализована и генерализована. Посебна пажња се мора обратити на локализацију, покретљивост, величину, конзистенцију, болност и промену коже изнад увећаног лимфног чвора.

При постављању дијагнозе важно је проценити узрок и трајање лимфаденопатије. Преглед се врши првенствено пажљивом и стрпљивом палпацијом. Поред добро узете анамнезе и детаљно обављеног физикалног прегледа потребно је урадити и лабораторијска испитивања- хематолошка, биохемијска, серолошка, бактериолошка (брисеви гуше и носа, брисеви рана, хемокултуре  и сл.) .

Уколико се увећани лимфни чворови не смањују ни после месец дана од њиховог настанка, а разним тестовима су искључене инфекције, уз нормалну рентгенографију плућа и негативан ППД тест, индикована је биопсија лимфног чвора. Терапију не би требало започињати пре узимања неопходних анализа, изјавио је др Бранко Мрђен и настојати да се што пре примени каузална терапија, после правилно постављене дијагнозе.     


.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com