ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

21.01.2016.
Тромбофилија

Тромбофилије су поремећаји који се могу биохемијски или генетски јасно идентификовани и чије постојање је удружено са већим ризиком за појаву тромбозе. Настају као резултат комплексне интеракције између негенетичких и генетичких фактора ризика који хемостазну равнотежу померају у смеру хиперкоагулације и доводе до појаве тромбозе. Веома  значајан фактор ризика за настанак тромбофилије је дефицијенција инхибитора коагулације: антитромбина, протеина C или протеина S.

Дијагностика тромбофилије је све чешћа у свакодневном лабораторијском раду, не само код болесника са тромбозама већ и за друге индикације као што су компликације трудноће изазване оштећењем плаценталне васкуларизације, а да није у потпуности разјашњено да ли ће присуство тромбофилије утицати на даљи ток лечења и свеобухватни приступ болеснику. Најчешће индикације за испитивање тромбофилије су тромбозе у млађем узрасту, рецидиви венских тромбоза, тромбозе на неуобичајеним местима као и постојање тромбоза код више чланова породице. Описан је велики број генетичких фактора ризика за настанак тромбофилије, укључујући оне који доводе до недостатка инхибитора коагулације, повећаног нивоа или смањене инактивације коагулационих фактора или дефеката система за фибринолизу. Међутим, већина њих није од дијагностичке важности због њиховог малог или још увек непознатог утицаја на етиологију тромбофилије.

Тромбофилије су данас веома значајан проблем у клиничкој пракси по учесталости и по настанку тромбоза и озбиљности стања и последица које оне изазивају. Препознавање и превенција епизода тромбоза код пацијената са тромбофилијом може значајно да утиче на инциденцу морбидитета и смањи број фаталних исхода. Због тога се наглашава потреба да се дијагностиковање тромбофилних стања, праћење и саветовање болесника са урођеном тромбофилијом обавља у специјализованим хематолошким институцијама. На тај начин се постиже максимална рационализација у трошењу средстава и уједначавању ставова у погледу збрињавања болесника са тромбофилијом.

На данашњем стручном састанку посебна пажња посвећена је тестирању, праћењу и лечењу пацијената са тромбофилијом, као и проблемима у свакодневном раду лекара клиничара који се односе на тромбофилије. Истакнута је потреба за формирањем националних водича, Центра за тромбофилије и националног регистра особа са овим обољењем.

 


.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com