ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

16.06.2016.
Корист од трчања у регулисању менструационог циклуса и третману хормонских поремећаја

Стручни састанак „Корист од трчања у регулисању менструационог циклуса и третману хормонских поремећаја“ одржан  је 16.06.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је био др Жељко Павловић, специјалиста гинекологије и акушерства.

Др Павловић је истакао да је изостанак менструације или аменореја код младих и здравих жена углавном знак трудноће. Ако трудноће нема а менструација касни, у питању је хормонски поремећај.

Такође, појава крварења ван менструационог, која су продужена, мање или више обилна, а притом се искључе органске промене или повреде, знак су такође поремећаја у раду хормона.

Др Павловић ке указао да је бављење трчањем уопште физичком активошћу важно је за смањење и даље одржавање нормалне телесне тежине и гинеколошког здравља жене, првенствено доброг функционисања полних хормона.Синдром полицистичних оваријума или ПЦОС је стање које је најчешћи узрок хормонских поремећаја менструационог циклуса.  ПЦОС је најважнији узрок поменутих хормонских поремећаја што ремети квалитет живота на више начина, тако да регулисање циклуса претставља важну ствар у животу жене.

Третман синдрома ПЦО је углавном медикаментозни, а понекад и хируршки. Гојазност, затим централна гојазност и следствена инсулинска резистенција су важан узрок ПЦОС. Одавно је јасна уска повезаност ових стања.Наиме смањење телесне тежине значајно доводи до регулације ПЦОС и пратећих стања.

Аеробни тренинг, трчање,  повећава сензитивност на инсулин и самим тим побољшава метаболизам масти, а надаље доводи  до регулисања синдрома ПЦО и успостављања нормалног рада хормона и менструационог циклуса. Дејство аеробног тренинга није довољно истражено и не знају се многи детаљи о његовом деловању, али се испитивањима пронашла сигнификантна веза. 

На основу тога се дошло до закључка како у случајевима ПЦОС без,  а посебно са хормонским поремећајем прва линија приступа и третмана треба да буде регулисање телесне тежине комбинацијом редукције исхране и физичке активности са нагласком на аеробне. С тим да аеробна активност и код оних жена са ПЦОС а да  нису гојазне има важну улогу у регулисању дејства хормона. Закључено је да трчање као аеробна активност која доводи до смањења телесне тежине значајно утиче на регулисање нормалног рада женских полнох хормона.


.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com