ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

  Вести
.........................................

22.09.2016.
Трансфузија тромбоцита

Стручни састанак „Трансфузија тромбоцита“ одржан је 22.09.2016. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је била др Јасмина Рангелов Кулезић, специјалиста трансфузиологије. На предавању је истакнуто да се трансфузија тромбоцита примењују у спречавању и лечењу крварења код болесника са тромбоцитопенијом или тромбоцитопатијом. Др Кулезић је нагласила да се најчешће примењује у лечењу хематолошких, онколошких и кардиохируршких болести, и при гастроинтестиналним крварењима. Већина тромбоцитних трансфузија се примењује у спречавању крварења, а мањи део у лечењу крварења.

Трансфузијски праг-број тромбоцита при којем треба применити трансфузију тромбоцита директно утиче на интензитет трансфузијског лечења. Речено је такође да је неопходна индивидуална процена сваког болесника, и разјашњавање узрока тромбоцитопеније или тромбоцитопатије пре почетка лечења. За болесника који не крвари и има стабилан број тромбоцита, трансфузијски праг је 5-10х10e9 тромбоцита/л. У ситуацијама кад број тромбоцита пада или им је оштећена функција, лечење се започиње при већем броју тромбоцита. У припреми за дијагностичке процедуре, праг је 50х10e9/л, а у припреми за хируршке интервенције и при сумњи на интракранијално крварење 100х10e9/л.

Због присуства антигена ХЛА, АБО и других крвногрупних система на тромбоцитној мембрани, могућа је алоимунизација и рефрактарност на тромбоцитне трансфузије. Осим алоимунизације, најзначајније нежељене реакције при транфузији тромбоцита су фебрилне реакције, бактеријске инфекције и пренос вируса и паразита.

Основни облици концентрата тромбоцита су концентрати тромбоцита-који се производе из јединица целе крви узете од добровољних давалаца и аферезни тромбоцити-који се добијају издвајањем тромбоцита из циркулације даваоца помоћу ћелијског сепаратора. Посебни облици су концентрати тромбоцита мале запремине и озрачени концентрати тромбоцита.

У наставку предавња др Јасмина Кулезић је говорила о томе да једну терапијску доза тромбоцита обично чини 4-6 јединица концентрата тромбоцита или један пул тромбоцита или једна јединица аферезних тромбоцита. Једна терапијска доза тромбоцита подиже број тромбоцита за најмање 20х10e9/л код болесника који не крваре и нису рефрактарни на трансфузију тромбоцита. Ефикасност терапијске трансфузије тромбоцита проценјује се на основу терапијског учинка на крварење, а ефикасност профилактичке примене на основу пораста броја тромбоцита један сат и/или 20-24 сата после трансфузије.

На крају предавања закључено да је веома важно доношење исправне одлуке о избору оптималне врсте и количине хемопродукта, као и најпогоднијег термина трансфундовања у односу на опште стање пацијента и динамику нарушавања хомеостазе крви због могућих нуспојава и компликација.

 


.........................................

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com