ОБ Лозница   •    ДЗ Лозница  •    ДЗ Крупањ   •    ДЗ Љубовија    •    ДЗ Мали Зворник   •    СБ Бања Ковиљача    •    Мапа сајта   •    Контакт
 
   Вести
 Актуелности
 Вести из СЛД
 Архива вести
 Континуирана медиц. едук.

 

 

 

Вести
.........................................

Актуелности

28.12.2020.
IN MEMORIAM Прим Прим Др Нада Ђурић

Српско лекарско друштво Подружница Лозница се овим путем са великим болом и жалошћу у име лекара, свих здравствених радника у Лозници, стручне јавности пријатеља опрашта од наше драге и уважене докторке Наде Ђурић која је у 68. години живота преминула 9.12.2020.године.

Прим. др Нада Ђурић, специјалиста епидемиолог, рођена је 20. јуна 1952. у Подгори, Жабљак, Црна Гора. Детаљније...

.........................................

29.04.2019.
Седница изборне Скупштине Подружнице Лозница СЛД

Седница изборне Скупштине Подружнице Лозница СЛД, одржаће се 9. јуна 2019.г у 10 часова у сали за едукацију Подружнице Лозница СЛД.

Детаљније...

.........................................

15.03.2019.
Подршка здавственим радницима за пружање здравствене заштите мигрантима и избеглицама

Едукацији о културноосетљивим здравственим услугама и управљању стресом за здравствене раднике, одржанаје 15. марта 2019. године, на тему „Пружање културно осетљивих услуга и превенцију стреса, сагоревања и секундарне трауматизације код пружалаца услуга“.

Детаљније...

.........................................

07.03.2019.
Балнеофизикални третман пацијената након уградње ендопротезе кука

07. марта 2019.г. у организацији Подружнице Лозница СЛД, одржано је предавање „Балнеофизикални третман пацијената након уградње ендопротезе кука“. Предавач је била др Снежана Радуловић, спец. физикалне медицине.

Зглоб кук спада у покретне зглобове, највећи је и један од најважнијих зглобова, будући да има незаобилазну улогу у развоју и очувању правилне архитектуре целокупног локомоторног система, односно статике и симетрије тела.

Детаљније...

.........................................

20.02.2019.
Значај ултразвучне дијагностике код болесника са раним реуматоидним артритисом

20. фебруара 2019.г. одржано је предавање у организацији Подружнице Лозница СЛД „Значај ултразвучне дијагностике код болесника са раним реуматоидним артритисом“ у Лозници. Предавач је била Др Љиљана Ерцеговцевиц, спец. физикалне медицине.

Реуматоидни артхритис (РА) је хроницна, запаљенска системска болест прогресивног тока, која се манифестује упалом и остецењем зглобова. Ултразвуцни преглед помаже у постављању ране дијагнозе реуматских болести, диференцијалној дијгнози појединих стања и працењу тока болести.

Детаљније...

.........................................

22.03.2018.
Алергијски ринитис- савремени приступ лечењу

Стручни састанак „Алергијски  ринитис - савремени приступ лечењу“ одржан је 22.03.2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач: др Љиљана Тешић Видовић, специјалиста ОРЛ, субспецијалиста онколог, Општа болница Лозница.

Алергијски ринитис је хронично запаљенско обољење слузнице носне шупљине, проузроковано преосетљивошћу на алергене спољне средине. Сматра се да 20% светске популације болује од неког облика алергисјког ринитиса. Први симптоми се јављају  између 5. и 10. године живота, а свој максимум достиже између 10. и 20 . године живота. Дели се на интермитентни ( који има сезонски карактер) и перзистентни.

Детаљније...

.........................................

15.03.2018.
Савремена дијагностика и терапија Clostridium difficile инфекција

Стручни састанак „Савремена дијагностика и терапија Clostridium difficile инфекција“, одржан је 15.03.2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница.

Предавач: др Бранко Мрђен, спец. инфектолог, субспец. гастроентеролог, Општа болница Лозница.

Детаљније...

.........................................

01.02.2018.
Безазлене аритмије код деце

„Безазлене аритмије код деце,  предавање одржано  1.  фебруара  2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар субспецијалиста  кардиолог.

Аритмије код деце су веома честа појава и практично нема детета без аритмије.  Међутим, више од 2/3 аритмија су потпуно безазлене и не захтевају никакав третман. Ипак, оне изазивају велику забринутост код родитеља и деце, па понекад захтевају адекватну дијагностику да би се родитељима  пружио прави савет а деци омогућио нормалан живот и бављење спортом.

Детаљније...

.........................................

18.01.2018.
Значај имунохематолошких тестирања у трудноћи

Предавање одржано  18. јануара 2018. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Јасмина Рангелов Кулезић, специјалиста трансфутиолог.

Имунохематолошка тестирања у антенаталном и перинаталном периоду имају за циљ пре свега спречавање и смањивање учесталости хемолизне болести фетуса и новорођенчета (ХБФН). Веома је значајно откривање и праћење РхД негативних трудница, откривање трудница са клинички значајним антиеритроцитним антителима, као и лабораторијска потпора у дијагностици и третману ХБФН у трудноћи и после порођаја. Антенатална РхД имунопрофилакса и мерење обима фетоматерналног крварења у значајној мери доприносе смањењу процента сензибилисаних трудница.

Детаљније...

.........................................

16.03.2017.
Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења

“Неонатална сепса - препознавање и правилно започињање лечења“ предавање одржано  16. марта 2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач др Мирко Мрђен, специјалиста педијатар субспецијалиста  кардиолог.

Неонатална сепса је генерализована бактеријска инфекција у првом месецу живота. Патогенетски то је синдром системског инфламаторног одговора на инфекцију. Морталитет је од 15-80%. С обзиром на је реч о веома озбиљном обољењу неопходно је његово рано препозавање.

Детаљније...

.........................................

23.02.2017.
Деформитети кичменог стуба

Стручни састанак „Деформитети кичменог стуба“, одржан је 23.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је био је др Милован Видовић, специјалиста ортопед, Oпшта болница Лозница.

Термин деформитети кичме обухвaтa рaзличитa стaњa у којимa је кичмaaбнормaлне осовине или кривине. Дужинa кичменог стубa условљенa је његовом висином. Зa стaтику кичменог тубa поред пршљеновa, међупршљенски дискусa и фиброзних везa одговорaн је и тонус леђне, грудне и трбушне мускулaтуре.

Детаљније...

.........................................

09.02.2017.
Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја

Стручни састанак „ Дијагностички приступ и лечење карцинома уротела код пацијената на хемодијализи - приказ случаја” одржан је 09.02.2017. године у сали за едукацију СЛД Лозница. Предавач на стручном скупу је била је мр сци. мед. др Светлана Секулић специјалиста уролог.

Детаљније...

 


.........................................

 

<На врх>

 

 
 
Подружница Лозница Српског лекарског друштва       •      15300 Лозница      •      Болничка 65      •      015/877-378      •      podruznicaloznicasld@gmail.com